Select your location


DOORZOEK LEENDERS WEBSITE

KLIK ERGENS OF ( ESC ) OM TE SLUITEN

Kanotocht Noorwegen 2018


Our stories
dec
2018
scroll down

Mijn bewustzijn wordt wazig in mijn dagelijks bestaan omgeven door comfort. Een flinke Herfstbui in Noorwegen zal het weer helder maken.


Het is volop Herfst in Noorwegen. Prachtig hoe de natuur verandert van kleur. Dat stervend blad zo mooi kan zijn. We trekken er met een kano op uit in een klein merengebied, een paar uur boven Oslo. Even weg van alles, maar niet van het vuur. Met het vuur gaan we koken en onze spullen drogen. Vooral spullen drogen, want…het is Herfst…in Noorwegen…in de kano op open water… de halve dag. Oh ja, en we hebben dit keer geen regenkleding.

Regenkleding is een extra laag comfort tussen mij en de natuur. Voor die natuur ben ik juist hier, dus die laag gaat uit. Dat is het idee tenminste. Eens zien hoe het uitpakt. Het water heet ons welkom zodra we aan de tocht beginnen. Water onder de boot en water in de lucht. Ik heb ooit een theorie bedacht over 7 soorten regen en probeer vast te stellen welke het is die we over ons heen krijgen.

Behalve dat het koud is, is het nat zijn niet zo erg. Mijn lijf is grotendeels waterbestendig en droog word ik bij het vuur. In ieder geval heb ik zo mijn gewenste contact met de natuur. Ik leer me in een paar dagen aan te passen. Ik draag geen katoen maar wol. Dat blijft ook warm als het nat is en ik kan er heerlijk dicht mee bij het vuur kruipen.

Ook ben ik me steeds bewust van de wind. Is de wind warm of koud, draait de wind, neemt de wind toe. Het doet er toe want de wind brengt de regen. Het is niet makkelijk. Ik ben vaak doorweekt, krijg het dan door de wind snel koud, droog hout verzamelen kost veel tijd. Maar ik leer het te omarmen. Kom maar hier ongemak, want door jou zijn al mijn gedachtes hier en nu.

 

Bart Leenders

 

Hieronder een aantal sfeerbeelden van mijn tocht

Comfort


Previous

Hout brandt niet


Next

Onze verhalen


Ontdek