Select your location


DOORZOEK LEENDERS WEBSITE

KLIK ERGENS OF ( ESC ) OM TE SLUITEN

Duurzaam bezig


Our stories
okt
2021
scroll down

Duurzaam ondernemen gaat bij ons als vanzelf. Net als geen rotzooi achterlaten in het bos en je kampeerplek netjes achter laten. Dat gaat ook als vanzelf.

Meestal hebben we het er niet over, maar ons onbewuste handelen is niet zo vanzelfsprekend. Dus tijd om wat licht te schijnen op onze manier van duurzaam ondernemen.
En daarna hebben we het er niet meer over.


Producten
Degelijk. Al onze producten zijn gemaakt om lang mee te gaan. Heel lang, al worden ze elke dag met een flink vuur belast.

Repareerbaar. We ontwerpen producten zodanig dat ze repareerbaar zijn. Slijtdelen kunnen ter plaatse worden vervangen zonder speciaal gereedschap. Geen rare oplossingen zoals bout-moer verbindingen in het vuur die later nooit meer los gaan.

Recyclebaar. Nagenoeg alle onderdelen van al onze producten zijn later opnieuw te gebruiken. Van de kachels is alleen het koord niet meer te recycleren. De rest wel en dat geldt voor álle kachels die we hebben gebouwd sinds 1979.

Lokaal
Onze producten ontwikkelen, stralen, spuiten en assembleren we in Oirschot, Nederland. Alles wordt vanuit Oirschot verstuurd. De hele Leenders club woont ook rondom Oirschot.

De onderdelen die we gebruiken laten we elders maken en het liefste zo dichtbij mogelijk. De meeste van onze leveranciers kunnen we binnen 30 minuten bereiken, met de auto. De leverancier van het betonkeramiek zit zelfs op nog geen kwartier afstand, met de fiets.

Dat ze zo dichtbij zitten allemaal is niet voor het milieu gedaan overigens. Ze zijn gewoon goed en het communiceert makkelijker als het in je eigen dialect kan.

Zonne-energie
Een flink deel van onze stroom halen we sinds 2013 van het dak. De heftrucks, verlichting in de fabriek, showroom en op kantoor, alle computers, alle accu aangedreven productiemiddelen, allemaal zonne-energie. Alleen de compressor, vriesdroger en staalstraalcabine werken niet op eigen zonne-energie.

Hout-energie
Onze kachels branden op hout, de meest voor de hand liggende natuurlijke energiebron. Iets waar we ons wel altijd bewust van zijn geweest. We hebben ooit eens gashaarden gemaakt, totdat we tot het besef kwamen dat je daarvoor een fossiele brandstof voor de gezelligheid affakkelt. Beetje raar, alsof je de fontein in de tuin op de kraan aansluit.

Hout dus. Puur natuur en lokaal beschikbaar. Het groeit gratis en behoeft geen hulp bij de voortplanting.

Over duurzaam gesproken; hout is hartstikke groen en te herkennen aan het groene blaadje. Misschien moesten wij dat ook eens op ons bedrijf plakken, dat groene blaadje.

Message from the lab; dummy 58.000


Previous

Message from the lab; eerste vuur 54.000


Next

Onze verhalen


Ontdek