Als u goed en met geschikt hout stookt, dan is het onderhoud aan een Leenders houtkachel beperkt. In dit artikel leest u hoe u een houtkachel van binnen en buiten schoonmaakt.
Laten we beginnen met uitleggen hoe u het kachelglas het beste schoonmaakt. Dit reinigt u met een doekje of keukenpapiertje en as uit de kachel. Gebruik vooral geen schoonmaakmiddelen zoals Dasty of azijn. Een kachelruit hoeft overigens niet vies te worden. Lees meer hierover in ons artikel over het schoonmaken van uw kachelruit.
In de brandkamer hoeft u alleen overtollig as er om de zoveel tijd uit te halen. Let erop dat u altijd 2 centimeter laat liggen om de stenen te beschermen en voor extra warmteopslag.
U kunt het staal van de buitenkant van de kachel reinigen met een vochtig doekje, maar we raden aan om dit niet te vaak te doen. De buitenkant van de steen is lastig schoon te maken. Dit kunt u ook voorzichtig met een vochtig doekje proberen.
Daarnaast moet het rookkanaal minimaal één keer per jaar schoongemaakt worden om creosootophoping te voorkomen. Doe dit vooral niet zelf en laat dit door een erkende schoorsteenveger uitvoeren.