Select your location


DOORZOEK LEENDERS WEBSITE

KLIK ERGENS OF ( ESC ) OM TE SLUITEN

Hout brandt niet


Our stories
nov
2018
scroll down

Ik dacht altijd dat in een houtvuur het hout brandt, maar dat is helemaal niet zo. Ik leg het u graag uit.


Wat een vuur is, kun je het beste uitleggen aan de hand van de vuurdriehoek. Vuur is een reactie tussen een gas en zuurstof bij een bepaalde temperatuur. Gas, zuurstof en temperatuur. Kloppen ze alle drie, dan is er vuur. Vandaar de vuurdriehoek.

Bij een houtvuur brandt dus niet het hout, maar een gas. Een gas dat in het hout zit. Dat kunt u trouwens mooi zien als u goed kijkt naar een houtvuur. De vlam zweeft vaak net boven het hout. Het gas brandt.

Een stuk brandhout is dus eigenlijk een soort gastankje. Mooi vind ik dat. In een stuk hout zit een brandbaar gas opgeslagen. Maar er zit alleen geen kraan aan dit gastankje. Hoe krijg ik dan dat gas eruit?

Om het gas eruit te krijgen moet het hout verhit worden. Dat lukt al bij ongeveer 150°C. Leg maar eens een stukje brandhout in uw keukenoven bij 150°C. Het hout wordt langzaam bruin en later zwart. Het verkoolt, de brandbare koolstof komt vrij als gas. Als dat gas niet brandt, verdwijnt het als rook.

Niet te heet stoken hoor die oven. Is zonde van de oven en de hele keuken staat onder de rook. Overigens zou uw oven tot ongeveer 400°C moeten worden opgestookt om een vuur te krijgen. Bij 400°C reageren gas en zuurstof. Bij 400°C is de vuurdriehoek compleet, dan is er vuur.

Best een flink verschil, vindt u niet? 250°C verschil tussen 150°C en 400°C. Het duurt een hele tijd voordat je vuur hebt en vandaar dat het altijd eerst rookt voordat het vlam vat.

De uitspraak “Waar rook is, is vuur” klopt dus niet helemaal. Beter zou zijn “Waar rook is, is het in ieder geval 150°C, maar nog net geen 400°C”. Das een mooi voor op een tegeltje.

 

Bart Leenders

Kanotocht Noorwegen 2018


Previous

Message from the lab, October 31th 2018


Next

Onze verhalen


Ontdek